Juoksijan vaivat osa 2 – takareiden kipu, proksimaalinen hamstringin tendinopatia

Takaisin blogeihin

heinäkuu 2023

4 minuuttia

Pari viikkoa sitten kirjoitin tekstin tyypillisesti juoksijoita häiritsevästä vaivasta nimeltään akillestendinopatia. Näin kevään kunniaksi jatketaan juoksuteemalla, mutta nyt siirrytään nilkasta ylöspäin takareiteen. Tämän kertaisen kirjoituksen aiheena on takareiden kipu, proksimaalinen hamstringin tendinopatia (PHT). Kyseessä on vihuliainen vaiva, joka on onneksi kuitenkin hyvin hoidettavissa.

Takareiden kipu – yleistä

PHT on jänteeseen liittyvä kiputila, jossa kipu usein tuntuu syvällä ja paikantuu suhteellisen pienelle alueelle istuinluun kyhmyn seudulle. Istuinluun kyhmy on se kovalta tuntuva luinen maamerkki, jonka voi helposti löytää itseltään laittamalla sormen pakaran alareunaan pakarapoimun kohdalle. Takareiden lihakset (hamstring) kiinnittyvät tähän em. luiseen maamerkkiin, ja PHT:ssa ongelma on nimenomaan takareiden lihasten jänteen kiinnityskohdassa istuinluun kyhmyn seudulla. Kyseessä on ns. tendinopatia, joista olen kirjoittanut muissakin blogiteksteissäni.

Mikä provosoi takareiden kipua ja miten se käyttäytyy?

Takareiden kipu PHT:ssa provosoituu aktiviteeteissä, joissa vaaditaan lonkan syvää koukistumista. Niinpä kipua tuntuu usein kyykkyyn mennessä tai esim. juostessa – varsinkin ylämäkijuoksu on monesti kivuliasta. Myös paine herkistyneellä alueella voi aiheuttaa takareiden kipua, niinpä PHT:stä kärsivät ihmiset raportoivat usein kivusta istuessaan.

Nainen makaa maassa ja vahvistaa takareisiä jumppapallon avulla. Patrick Nyström ohjaa häntä.

Myös PHT:en, kuten akillestendinopatiaan, liitetään ns. warm up-efekti, jossa kipua saattaa tulla harjoituksen aluksi, jonka jälkeen kipu väistyy ja palaa taas kohti harjoituksen loppua. Kipu saattaa tulla myös vasta harjoituksen jälkeen.

Jäykkyyden tunnetta voi myös tuntua aamuisin takareisien kiinnityskohdassa tai liikkelle lähtiessä paikallaan olon jälkeen. PHT:sta kärsivä ihminen harvemmin tuntee kipua aktiviteeteissä, joihin ei sisälly energian varastointia tai kompressiota, niinpä esim. seisominen ja makaaminen on useimmiten kivutonta. Tilanteen pitkittyessä ja kivun kroonistuessa voi tosin kipua olla paikallaan ollessakin.

Nainen makaa valkoisessa huoneessa hoitopöydällä selällään. Miehen päätä ei näy, mutta hänen kädet pitävät kiinni naisen jalasta ja kääntävät sitä.

Mikä aiheuttaa takareiden kipua?

PHT, niinkuin akillestendinopatia, on ennenkaikkea rasitukseen ja kuormituksen liialliseen nousuun liittyvä vaiva, vaikka joissain tapauksissa myös jänteen riittämätön käyttö voi olla riskitekijä. Etenkin esim. sprinttien, askelkyykkyjen, aitojen tai ylämäkijuoksun liian nopea lisääminen harjoitteluun voi edesauttaa vaivan syntymistä. Eli jälleen kerran maltti on valttia kuormituksen lisäämisen suhteen.

Vaivaa kartoittaessa terapeutti määrittää myös koko kineettisen ketjun toiminnan, jolla selvitetään mahdolliset vaivan syntyyn liittyvät tekijät. Myös liiallinen staattinen venyttely saattaa olla edesauttamassa vaivan syntyä, niinpä ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että esim. joogan tai pilateksen harrastajat voivat kärsiä PHT:sta. Mahdollisiin riskitekijöihin luokitellaan myös systeemiset tekijät. Tästä blogitekstistä pääset lukemaan lisää tendinopatiasta ja sen riskitekijöistä.

Takareiden kivun hoito

Alkuvaiheessa takareiden kivun hoidossa keskitytään kivun lievittämiseen, näin ollen kuormituksen hallinta on usein alussa tärkeää. Tällä tarkoitetaan sitä, että harjoittelun määrää ja laatua tarkastellaan. Juoksijoiden suhteen saatetaan esim. juoksumääriä hetkellisesti tiputtaa. Täyslepoon joudutaan harvoin turvautumaan ja sitä olisikin itseasiassa hyvä välttää.

Ensisijaisena hoitona PHT:ssa on akillestendinopatian tapaan terapeutin ohjaama, asiakkaan itse suorittama nousujohteinen harjoitusterapia, joka suunnataan koko kineettiseen ketjuun yksilöllisten löydösten mukaisesti.

Takareiden kivusta kärsivä mies tekee kuntosalilla lantion nostoa. Patrick Nyström seuraa vieressä ja antaa ohjeita.

Hoidossa voidaan käyttää lisänä passiivisia hoitomenetelmiä kuten hierontaa, mutta nämä eivät saa muodostaa hoidon päälinjausta, sillä ennenkaikkea kuntoutuksen tarkoituksena on vahvistaa kudosten kapasiteettia kestää kuormitusta. Myös psykososiaaliset tekijät on hyvä ottaa huomioon, kuten asiakkaan omat ajatukset kivun syistä ja sen haitallisuudesta. Itsepintaisissa tapauksissa joissa konservatiivisella kuntoutuksella ei saada toivottua tulosta, on syytä miettiä kirurgisen toimenpiteen mahdollisuutta.

Yhteenveto

Takareiden kipu, joka paikantuu hamstringien kiinnityskohtaan pakaran alaosaan, on etenkin juoksijoita kiusaava vaiva. Kipua tulee erilaisissa aktiviteeteissa, joissa takareidet tuottavat voimaa lonkan ollessa syvässä koukistuskulmassa, kuten esim. ylämäkijuoksussa. Myös alueelle kohdistuva paine voi tuottaa kipua, niinpä istuminen saattaa olla kivuliasta.

Takareiden kipua lähdetään hoitamaan usein alkuun kuormituksen määrää säätämällä. Kuntoutuksen kulmakivenä toimii nousujohteinen harjoitusterapia, tarkoituksena nostaa alueen kapasiteettia kestää rasitusta. Manuaalisesta terapiasta voi saada apua kivun lievitykseen, sen ei pitäisi olla kuitenkaan ainoa hoitokeino.

Osteopaattina työskentelen paljon erilaisten jännevaivojen kanssa. Vaikka kipua olisi ollut jo pidempään, on se silti mahdollista saada hallintaan. Älä siis anna takareiden kivun estää sinua tekemästä sinulle merkityksellisiä asioita – ota yhteyttä ja edetään kohti kivutonta huomista. Kiitos kun luit tämän blogitekstin!

Jos haluat vielä syventää tietämystäsi takareiden kivusta, niin suosittelen lukemaan tämän mainion muutaman vuoden takaisen artikkelin, jota olen itsekin käyttänyt osittain lähteenä tätä kirjoitusta tehdessäni.

Mies makaa hoitopöydällä selällään. Patrick Nyström tutkii onko hänellä proksimaalinen hamstringin tendinopatia.